Írások

Írások

cikkek, újdonságok

Székszoknya

2017-07-07

Nem flanc, alapkellék

Mint ahogy a legtöbb dolog, az ízléses, telitalálat esküvői dekoráció alapköve is a jó tervezés. Ami két irányból indulhat. Vagy az esküvőnk stílusa van meg a fejünkben, amihez felkutatjuk a megfelelő helyszínt, vagy fordítva: menthetetlenül beleszeretünk egy helybe, ahova megálmodjuk a menyegzőnket.

Dekoráció szempontjából a lényeg ugyanaz: a lokáció adottságait figyelembe véve, ahhoz igazodva tudunk szép, harmonikus látványt, hatást elérni. Egy retró vendéglőt például nem nyerő rusztikus, vagy vintage stílusban felöltöztetni, dekorálni. Egész egyszerűen nem passzol, üti egymást a két világ. Az egyébként egyre népszerűbb és szuper izgalmas eklektika sem azt jelenti, hogy bármit, bármivel lehet, érdemes társítani. A jóféle eklektikus stylinghoz kifinomult ízlés, jó szem és érzék szükséges. A – mondjuk ki – ízléstelen esküvői dekorációk jelentős része már itt az alapoknál bukik el. A pár vagy még rosszabb esetben a dekoratőr nem veszi figyelembe a helyszín jellegét, hanem csak előkap egy „dekor konzervet” és finomhangolás nélkül alkalmazza.

Ha nem kimondott célunk a kuszaság (ami lehet nagyon klassz), hanem valamiféle ünnepélyes rendet, letisztultságot szeretnénk az esküvőnkön magunk körül látni, akkor minden további dekorációs elem kiválasztása előtt érdemes az egységességet megteremtő alapdarabokat számításba vennünk. És most egészen konkrétan a lakodalom helyszínét meghatározó asztalokra, terítőkre, futókra, a terítékre és az azokat körülvevő ülőhelyekre gondolunk. Ami ez utóbbiakat illeti, érdemes elgondolkodnunk a székszoknya bérlésen, amivel ténylegesen megteremthetjük az ünnepélyes látványt, emelkedett hangulatot.

Az elsőre sokaknak talán sablonosnak tűnő székszoknyák számtalan fazonban érhetők el és letisztult eleganciájuknak köszönhetően a legtöbb térben jól mutatnak, a legtöbb stílushoz kiválóan passzolnak. Tulajdonképpen egy, a sokféle, vagy túl hétköznapi, netán – nem kívántan – kopott, vagy az esküvőnk karakteréhez csak simán nem illő székeket letakaró, ünneplőbe öltöztető textil huzatokról van szó. Egy kis székszoknya körképpel szeretnénk segíteni az eligazodásban, választásban.

Alapvetően háromféle székszoknya létezik: a lepel, ami gyakorlatilag minden székre feltehető, a félig szabott, aminek némileg már kötöttebb a felhasználási területe, viszont a megfelelő székekkel csodásan tud mutatni és a legmodernebb, a spandex székhuzat, ami lényegében ráfeszül a székre. Léteznek még karfás székekre szabott leplek, amik jóval egyszerűbbek a hagyományos éttermi és konferencia székekre húzható társaiknál.

Mindegyik fazon kiegészíthető masnival, egyéb dekorációval. A háttámlákra kötött hagyományos masnik többnyire organzából, selyemből, szaténból készülnek, de a rusztikus esküvők térnyerésének köszönhetően megjelentek a juta/zsákvászon átkötő szalagok is a székhuzatokon és különféle növényi székdekorációkkal is találkozhatunk. A menyasszony és a vőlegény ülőhelye gyakran pompásabban fel van díszítve a többinél, divatos a Mrs. és Mr. feliratok (fa betűk, táblácskák) háttámlára való felfüggesztése is.

Amikor az esküvői dekoráció árakról, így a székszoknya bérlés díjairól tájékozódunk, ajánlatkéréskor érdemes rákérdezni, figyelembe venni, hogy pontosan mit tartalmaz az ár: tisztítás, vasalás, szállítás, felhelyezés, esetleg színben, anyagban passzoló terítők, az átkötőkkel harmonizáló futók elérhetők-e.

Vissza vagy Megnézem a kínálatot!

További kérdésed van a székszoknyákkal kapcsolatban? Írd meg nekünk hozzászólásként!