Írások

Írások

cikkek, újdonságok

Nőnap

2018-03-04

Virágok az egyenlőség jegyében

Március 8-a egyet jelent a virágzuhatagok és a virágüzletekben tolongó férfiak látványával, de ez igazából mondhatni új keletű hagyományról van szó, mivel csupán a rendszerváltás óta ennyire virágközpontú a hagyomány. A virágokkal teletűzdelt napon a férfiak kifejezhetik a nők iránt érzett megbecsülésüket, de a csokrok és virágok mögött megbúvó eredeti indíttatás munkásmozgalmi törekvéseket takar.

A 20. századot végig kísérte a nők egyenjogúságért folytatott küzdelme. A felvilágosulás és modernitás jegyében egyre több nő szólalt fel és állt ki a szabad munkavállalás és a béregyenlőség, tehát lényegében a lehetőségek és a szabad akarat mellett. Több megmozdulásról és tüntetésről is szól a fáma, de az biztos, hogy az első nemzeti nőnapot 1909-ben tartották az Egyesült Államokban, akkor még február 28-án. Aztán jött 1910 és a II. Internacionálé Koppenhágában tartott kongresszusán kinevezték március 8-át hivatalos nőnapnak a női szavazati jog kivívásának céljából. Így 1911 történelmi léptékű évnek számított, mivel európai léptékben több mint egy millió ember vett részt az első tüntetéseken. Számos ország csatlakozott ugyan az emléknaphoz, de az első években inkább mozgóünnepnek számított, mert nem mindenki tartotta magát a megadott naphoz.

A következő jelentős mérföldkő a Szovjetúnióhoz köthető. 1917. március 8-án szentpétervári textil ipari munkások tüntettek a háború, az élelmiszerhiány és a cári hatalom ellen, ezzel kirobbantva a forradalmat. Pár napon belül a cár lemondott és a frissen alakult kormány szavazati jogot adott a nőknek. Innentől kezdve különösen szimbolikus jelleget öltött a nap, és munkaszüneti nappá is nyilvánították. Ennek fényében a nőnap kommunista színt öltött, és szovjet mintára sok kommunista ország átvette, többek közt 1948-ban Magyarország is. Bár sokan a mai napig pont emiatt a politikai felhang miatt nem pártolják az ünnepet, az eredeti törekvések példaértékűek és fontos minden évben megemlékezni róluk.

1975-ben az ENSZ is felkarolta a nemzetközi nőnapot és azóta minden évben más-más témával hívják fel a legaktuálisabb nőket érintő problémákra. Ez is mutatja, hogy a küzdelem nem ért véget, csak átalakult. Március 8-a napjainkban a női jogi aktivizmus szimbóluma lett számos megmozdulással és programmal kiegészítve. Míg cseppet sem szeretnénk háttérbe szorítani a kulturális, jogi és politikai töltetet, szerintünk érdemes egy kis virággal is emlékezetessé tenni ezt a napot.

Hozzánk hasonlóan sok már országban is illik nőnap alkalmából egy szép szál virággal vagy különleges virágcsokrokkal kedveskedni a női nem képviselőinek. A nőnapi virágok terén nincs bevett szokás: a tavaszi virágokat ajánljuk, amelyek egyébként is frissességet és a tél befejeztével egyfajta megújulást sugallanak. Olaszországban például a férfiak ezüst akáciát szoktak a nők kezébe nyomni, de a franciáknál az ibolya és a gyöngyvirág jellemzőbb. Bármilyen virágot válasszunk is, a szándék a lényeg.

Ha elakadnátok virágrendelés közben vagy tanácsot szeretnétek kérni, forduljatok hozzánk bizalommal! Segítünk, hogy a virág vagy a csokor méltó legyen a hölgyekhez.

Vissza vagy Megnézem a kínálatot!

Mi a véleményed a nőnapi virágokról? Írd meg nekünk hozzászólásként!